اطلاعات و آگاهی های فرد در زمینه بهداشت فردی در رعایت اصول و موازین بهداشت فردی می تواند زنجیره های به وجود آورنده بیماری ها مانند کمبودهای غذایی، بیماریهای انگلی، گوارشی و… را قطع کند و چون همیشه این امکان برای ما وجود ندارد که با همه افراد محیط خود مدت طولانی معاشر باشیم و خوی ذاتی خود را آن طور که هست به آنان نشان دهیم. لذا قضاوت های این افراد درباره ما اغلب از روی ظاهرمان صورت می گیرد. بدین ترتیب چه غلط و چه درست، ظاهر هر کس در نحوه قضاوت مردم درباره او موثر می افتد پس چه بهتر که به آراستگی ظاهری توجه شود.
- ظاهر آراسته به درست ایستادن، درست راه رفتن، تمیز بودن لباس و متناسب بودن آن بستگی دارد. در عین حال پاکیزگی پوست و مو، دندان ها و سایر اعضای بدن نیز در این میان اهمیت به سزا دارد. چون بی توجهی به آنها سبب بروز بیماریهای مختلفی میشود که اگر هم واگیردار نباشند، لااقل سبب دور شدن مردم از ما خواهند بود.
- دقت و توجهی که هر شخصی در نگهداری سلامت و بهداشت خود اختصاص میدهد بستگی به میزان ارزشی دارد که برای این موضوع قائل است.
- در مقابل کسانی که نسبت به مسائل بهداشت بیگانه بوده و یا توجه کمتری به آن دارند و افرادی نیز وجود دارند که نهایت دقت در بهداشت خود به عمل می آورند این افراد دارای قدرت و کارایی بیشتری بوده، خوب می اندیشند و با حوصله زیاد و رفتار پسندیده با دیگران معاشرت می نمایند. شما علائم سلامت کامل را در چهره و رفتار آنها به خوبی تشخیص می دهید. تمامی اعضای بدن آنان دارای شرایطی است که لازمه یک فرد سالم می باشد و سلامتی را در گفتار و کردار این افراد که با قدرت، پر حوصله، خونسرد و شاد هستند می توان تشخیص داد.
1.ناباروری بار دار نشدن زوجین پس از یکسال, بدون استفاده از هیچ روش جلوگیری می باشد.چنانچه سن مناسبی دارید و کمتر از مدت یکسال است باردار نشده اید نگران نباشید.
۲.در صورت ابتلا به ناباروری به مراکز ناباروری مراجعه نمایید.
۳.در درمان ناباروری هیچ گاه به دنبال اینکه علت و تقصیر ناباروری را به یکدیگر نسبت دهید نباشید چرا که هیچ چیز در پزشکی مطلق نیست
۴.به یکدیگر آرامش دهید و از استرس پرهیز نمایید. تاثیرات سو استرس در نتایج درمانی کمک باروری در مقالات متعدد به اثبات رسیده است.
۵. در صورتیکه به اضافه وزن مبتلا هستید حتما نسبت به کاهش وزن تحت نظر متخصصین تغذیه اقدام نمایید.
۶. تجویز ویتامینها و انتی اکسیدانها موثر بر باروری را از پزشک خود بخواهید تا در صورت صلاحدید برایتان تجویز نماید.
۷.نسبت به روش درمانی خود و شیوه های درمان ناباروری مطالعه نموده و اطلاعات لازم را کسب نمایید و در صورت داشتن سوال از مرکز مراجعه کننده پاسخ های لازم را دریافت نمایید.
۸. در مصرف دارو های تجویز شده و زمان مصرف ان دقت کامل داشته باشید.
۹. اکثر پزشکان به دلیل برخی از عوارض درمان ناباروری اعتقاد دارند از شیوه های با تهاجم کمتر و سبک تر که شانس درمانی کمتری دارند استفاده نمایند.لذا درصورتیکه در درمانهای ابتدایی موفقیتی حاصل نشد به هیچ وجه نگران نباشید.
۱۰.میزان موفقیت در درمان ناباروری در پیشرفته ترین شیوه ها بین ۳۰ تا ۳۵درصد می باشید و گاها زوجین برای موفقیت نیازمند تکرار این روشها می باشند برای درمان ناباروری دست از تلاش و پیگیری بر نداشته و درمان خود را گاها چند سال رها نکنید.
در سالهای اخیر مطالعات بسیاری صورت گرفته که نشان میدهد باروری در مردان به علت بحران اسپرم کاهش یافته است. اما خبر خوب این است که مردان میتوانند با راههای گوناگونی باروری خود را افزایش دهند. ما در این جا مواری را برای کمک به شما آوردهایم
1. استرس نداشته باشید
استرس با هورمونهایی که روی تولید اسپرم تاثیر میگذارند در تماساند. مردهایی که استرس دارند باید با همسر خود ارتباط برقرار کنند، کار خود را کاهش دهند یا زمانی را برای تفریح به خود اختصاص دهند تا کمی آرام شوند.
2. سیگار نکشید
جدا از دیگر دلایلی که منجر به ترک سیگار میشود، مردان سیگاری اسپرم کمتری تولید میکنند.
3. غذای سالم بخورید
آنتی اکسیدانها که در میوهها و سبزیجات یافت میشود، سلامت اسپرم مردان را افزایش میدهد.
4. تخم مرغ بخورید
تخم مرغ حاوی طیف کاملی از اسیدهای آمینه است که به تولید اسپرم کمک میکند. تخم مرغ آب پز بهتر از تخم مرغ سرخ شده در روغن، که مواد مغذی خود را زمان پخت از دست میدهد، است.
5. فعال باشید
ورزش کردن و تناسب اندام به باروری کمک میکند.
6. فعالیت زیاد نداشته باشید
تمرینات بیش از حد باعث تولید هورمونهای استروئیدی آدرنال میشود که بر باروری انسان تاثیر منفی میگذارد.
7. خنک شوید
روزنامه تایمز نیویورک هشدار میدهد: “گرمای بیش از اندازه مانند تب بالا، سونا، حمام داغ و … میتواند به طور موقت تعداد اسپرمها را کاهش دهد.” بنابراین اگر اکنون لپ تاپ خود را روی پای خود قرار دادهاید، سریع آن را از خود دور کنید.
8. از روان کنندهها استفاده نکنید
هنگام مقاربت از روان کنندهها استفاده نکنید زیرا از حرکت اسپرمها جلوگیری میکند.
9. وزنی طبیعی داشته باشید
مردهایی که اضافه وزن یا کمبود وزن دارند، تعداد اسپرمهای کمتری تولید میکنند. با نگه داشتن خود در وزن طبیعی میزان باروری خود را افزایش دهید.
10. مولتی ویتامین و … مصرف کنید
اسید فولیک و به همان نسبت مولتی ویتامین، سلنیوم، زینک و فولات تعداد اسپرمها را افزایش میدهند.
- بیضه نزول نکرده:این مهمترین عامل خطر برای ابتلا به سرطان بیضه است. زمانی که جنین پسر در رحم مادرش رشد می کند، بیضه هایش معمولا در شکم شکل می گیرند و با نزدیک شدن به زمان زایمان به سمت پایین حرکت کرده و به دورن کیسه خود نزول می کنند. اما در بعضی موارد، این حرکت یا فرود اتفاق نمی افتد و نوزاد با یک بیماری به نام بیضه نزول نکرده متولد می شود.
- مردان مبتلا به بیضه ای که هرگز نزول نکرده است، با شانس خطر ابتلا به سرطان بیضه در هر دو بیضه مواجه هستند. حتی اگر بیضه با جراحی به اسکروتوم منتقل شود خطر ابتلا در این افراد همچنان بالا است.
- سن: گرچه این سرطان در هر سنی ممکن است رخ دهد، این عمدتا بر نوجوانان و مردان جوان بین ۱۵ تا ۳۵ ساله رخ می دهد.
- نژاد: سرطان بیضه در بین مردان سفید پوست بیشتر از سایر گروه های قومی رخ می دهد. دلیل این موضوع هنوز مشخص نیست.
- سابقه خانوادگی: اگر یکی از اعضای نزدیک خانواده سابقه سرطان بیضه داشته باشید، دیگر اعضا نیز در معرض خطر هستند.
- رشد غیر طبیعی بیضه: بعضی از شرایطی که باعث غیر طبیعی شدن بیضه می شوند، مانند سندرم Klinefelter (یک بیماری ژنتیکی است که در آن پسران با یک کروموزوم X متولد می شود) ممکن است خطر ابتلا به سرطان بیضه را افزایش دهد.
- سیگار کشیدن: بر اساس گزارش وب سایت NHS، افرادی که زیاد سیگار کشیده اند (افرادی که ۲۰ سیگار در روز به مدت ۱۲ سال یا ۱۰ سیگار در روز به مدت ۲۴ سال کشیده اند) دو برابر بیشتر از افراد غیر سیگاری به سرطان بیضه مبتلا می شوند.
- HIV: مردان مبتلا به اچ آی وی با خطر بیشتری برای ابتلا به سرطان بیضه مواجه هستند.
علائم سرطان بیضه:
- یک توده یا تورم در یکی از بیضه ها. این شایع ترین علامت سرطان بیضه است. توده می تواند به اندازه یک نخود یا کوچکتر باشد و معمولا تنها یک بیضه را تحت تاثیر قرار می دهد.
- درد، ناراحتی یا احساس سنگینی در بیضه یا اسکروتوم
- تفاوت غیر معمول بین یک بیضه و بیضه دیگر
- جمع شدن ناگهانی مایع در اسکروتوم (کیسه بیضه)
- خستگی
- احساس بی حالی
- بزرگ شدن یا حساسیت به لمس سینه
- درد کم عمق در زیر شکم
- بزرگ شدن غدد لنفاوی
- کمر درد
بیماری واریکوسل (varicocele) باعث بزرگ شدن رگ ها درون کیسه بیضه می شود. واریکوسل مشابه بیماری ورید واریسی (varicose vein) که در پا رخ می دهد می باشد. واریکوسل یکی از معمول ترین دلایل کاهش اسپرم و کاهش کیفیت اسپرم که می تواند باعث نازایی و ناباروری مردان شود، بااینحال همه انواع آن برروی تولید اسپرم تاثیری ندارند. درضمن واریکوسل می تواند باعث کوچک شدن بیضه ها نیز شود.
اکثر انواع واریکوسل در گذر زمان رشد می کنند، خوشبختانه بیشتری انواع واریکوسل را می توان مشخص نموده و خیلی از آنها نیاز به درمان خاصی ندارند، البته زمانیکه واریکوسل باعث ناراحتی شما شود، معمولا نیاز به جراحی برای درمان و بهبود آن وجود دارد.
علائم واریکوسل
بیماری واریکوسل اغلب نشانه و علامتی ندارد اما اگر علامتی ظاهر شود، این علایم می توانند شامل:
- رگ های بزرگ شده و پیچ خورده در کیسه بیضه
- ورم ها و برآمدگی های درون کیسه بیضه که البته دردناک نیستند
- درد در ناحیه کیسه بیضه کا ممکن است با نشستن، پاشدن و سایر کشش های فیزیکی افزایش یافته، در روز شدید تر شود و زمانیکه به پشت دراز می کشید بهتر شود.
دلایل واریکوسل
واریکوسل زمانی رخ می دهد که دریچه های درون رگهای در امتداد طناب اسپرمی، جلوی جریان خون را گرفته و کارایی آن را مختل می کنند. این مشکل باعث برگشتن خون به بالا و در نتیجه ورم و پهن شدن رگ ها می شود.
واریکوسل عموما به آرامی پیشرفت کرده، اغلب در سنین بلوغ شکل می گیرد، در مردان ۱۵ تا ۲۵ معمول تر است و عموما در سمت چپ کیسه بیضه دیده می شود. هرچند که عواملی که می توانند خطر ابتلا به این بیماری را افزایش دهند، پیدا نشده اما نتایج بعضی از تحقیقات نشان می دهند که چاقی ممکن است خطر ابتلای شما به بیماری واریکوسل را افزایش دهد.
ظهور ناگهانی واریکوسل در مردان مسن ممکن است ناشی از تومور کلیه باشد و نیاز به بررسی دقیق دارد.
عوارض واریکوسل
واریکوسل می تواند باعث کوچک شدن بیضه تحت تاثیر شده، همچنین می تواند باعث نازایی و ناباروری در مردان شود. علت اینکه این بیماری باعث ناباروری مردان شده معلوم نیست، اما می توان آنرا بدلیل افزایش دمای ناحیه و در نتیجه تاثیر بر شکل گیری و تحرک اسپرم شود.
تشخیص ابتلا به بیماری واریکوسل
پزشک شما ناحیه کشاله ران از جمله کیسه بیضه و بیضه ها را برای تشخییص ابتلای شما به این بیماری بررسی می نماید. از آنجاییکه ممکن است واریکوسل با بررسی نواحی خود را نشان ندهد، برای تشخیص آن از سونوگرافی اسکروتوم استفاده کند.
انواع بیماری واریکوسل
- گرید ۱: وریدها هنگام زور زدن قابل لمس میباشند
- گرید ۲: وریدها در حالت ایستاده قابل لمس میباشند
- گرید ۳: وریدها در حالت ایستاده قابل مشاهدهاند
- واریکوسل ساب کلینیکال: که با معاینه قابل لمس نیستند ولی با سونوگرافی تشخیص داده میشود.
درمان کردن و یا درمان نکردن واریکوسل
واریکوسل یک بیماری خوش خیم است اما درمان دارویی ندارد و تنها روش درمان آن جراحی است. تصمیم گیری برای عمل بستگی به فاکتورهای گوناگونی مانند: شدت واریکوسل و سن بیمار و وضعیت باروری (تاهل و داشتن یا نداشتن فرزند) دارد. در مواردی که بیمار واریکوسل گرید دو یا سه داشته باشد و با ناباروری مراجعه نموده باشد نیاز به عمل جراحی واریکوسلکتومی دارد. اگر واریکوسل با اختلال در آزمایش منی همراه باشد، باز هم نیاز به عمل دارد.
در برخی رفرنسها اگر مرد جوانی با واریکوسل قابل مشاهده یا قابل لمس (درجه سه یا دو) مراجعه نماید و فعلا قصد بچه دارشدن هم نداشته باشد برای پیشگیری از اثرات نامطلوب آن بر باروری توصیه به عمل میشود. درمورد جراحی واریکوسل های بسیار خفیف یا ساب کلینیکال اختلاف نظر وجود دارد.
درمان واریکوسل
همان طور که گفته شد واریکوسل درمان دارویی ندارد و تنها روش درمان آن جراحی است. روشهای درمان آن یا با روشهای با برش جراحی است یا با روش آمبولیزاسیون (فرستادن لخته) از طریق پوست. جراحی واريکوسل يا به اصطلاح پزشکی واريکوسلکتومی بستن وريدهای بيضه مبتلا می باشد که پس از انسداد اين وريدها بتدريج بدليل عدم حرکت خون، وريدهای مسدود شده کوچک شده و از بين می رود و واريکوسل برطرف می گردد. اين اقدام از طريق برش کوچکی بر روی پوست شکم به طول ۴-۲ سانتيمتر قابل انجام است.
روشهای جراحی
- روش استاندارد طلایی جراحی واریکوسل روش اینگوینال میکروسکوپیک میباشد که با برش کوچک پایین شکم نزدیک خارج ریشه آلت و بالای بیضه و با کمک میکروسکوپ انجام میشود. مزیت این روش حفظ شریان (سرخرگ) و عروق لنفاوی و عصب میباشد و میزان عود نیز کمتر است.
- روش جراحی اینگوینال که تقریبا مانند روش اول است اما بدون میکروسکوپ انجام میشود و بنابراین عوارض آن بیشتر است.
- روش جراحی رتروپریتوان که با برشی بالاتر از روش قبلی انجام میشود.
- روش جراحی با لاپاروسکوپ که با ایجاد حدود سه سوراخ در شکم و فرستادن گاز به داخل شکم برای ایجاد فضای کافی برای کار انجام میشود. اما در این روش احتمال اسیب عروق بزرگ یا رودهها یا مثانه و… هر چند ناشایع وجود دارد.
- روش آمبولیزاسیون از راه پوست که از راه وریدهای کنار ران به صورت موضعی لخته خون خود بیمار یا کویل یا مواد سنتتیک و مصنوعی دیگر به داخل وریدها فرستاده میشوند. این روش نیاز به متخصص رادیولوژی ماهر در این زمینه و تجهیزات پیشرفته دارد.
وجود سابقه عفونت پروستات یا عفونت ناحیه تناسلی
سابقه ضربه به بیضهها یا چرخش بیضهها
سابقه بلوغ زودرس یا دیررس
تماس با مواد سمی در حین کار نظیر مس، کادمیوم و جیوه، اکسید اتیلن، کلرید وینیل، مواد رادیواکتیو و اشعه، حشرهکشها، سموم آفتکش، موادشیمیایی سمی و حلالهای آلی، سرب، تشعشعات یونیزه و فلزات سنگین
مصرف دخانیات
مصرف الکل
تماس ناحیههای تناسلی با دماهای بالا
ترمیم فتق
بیضه نزول نکرده
داروهای مورد استفاده در دوران زخمها یا پسوریازیس
سابقه ابتلا به اوریون در بلوغ
دیابت
* اختلالات مربوط به اسپرم : این اختلالات میتواند به علل مختلفی ایجاد شود، نظیر بیماریهای عفونی یا التهابی (اوریون)، اختلالات هورمونی، اختلالات ایمونولوژی، فاکتورهای محیطی و شیوه زندگی و بیماریهای ژنتیکی
* بیماری سیستیک فیبروز: نوعی بیماری ارثی است که در آن تعداد اسپرمها بسیار کم بوده و گاهی با عدم تشکیل لولههای منیبر همراه میباشد.
* کم خونی سلول داسی شکل
* اختلالات ساختاری دستگاه تناسلی
* بیماریهای کبدی و کلیوی
* دریافت داروهای ضد تشنج
* آلودگی هوا و میزان سرب موجود در هوا
۱) تبخال تناسلی
تبخال تناسلی معمولا ۴ تا ۷ روز پس از تماس با فرد آلوده، با احساس درد و خارش آلت تناسلی، بیضه ها، مقعد و گاهی ران ها آغاز میشود. پس از مدتی التهاباتی به صورت تاول های کوچک و گاهی دردناک در این نواحی پدید می آید. ممکن است بیماری همراه با تب باشد.
۲) التهاب غیرسوزاکی مجرای ادرار
این بیماری با احساس درد و یا سوزش به هنگام ادرار همراه است. معمولاً ترشحاتی نیز از آلت تناسلی خارج میشود.
۳) سوزاک
این بیماری ناشی از باکتری ای به نام گونوک می باشد. دوره ی نهفتگی آن بین ۲ الی ۱۰ روز می باشد. علائم این بیماری درد و سوزش مجرای ادرار و ترشح است.
۴) زگیل تناسلی
زگیل تناسلی یک بیماری عفونی ویروسی است. این بیماری یکی از شایع ترین بیماری هایی است که از طریق آمیزش جنسی منتقل میشود. علامت این بیماری به صورت توده های گوشتی با رنگ صورتی روی آلت و گاهی در اطراف مقعد می باشد، که ممکن است با خارش همراه باشد.
۵) عفونت تریکومویایی
این عفونت یک عفونت انگلی است که در مردان، نواحی غده ی پروستات و مجاری ادرار را درگیر میکند. این عفونت در مردان معمولا فاقد هر گونه علامتی است.
۶) سیفلیس
سیفلیس یک عفونت باکتریایی است که از طریق آمیزش جنسی منتقل شده و در مردان شایع تر از زنان است. این بیماری چندین مرحله دارد و علامت نخستین مرحله ی آن پیدایش یک زخم بدون درد در ناحیه ی تناسلی است که به آن “شانکر” گفته میشود. این بیماری میتواند صورت، دست ها، پاها و دیگر اندام های بدن را نیز درگیر کند.
۷) کلامیدیا
این عفونت در مردان با علائمی مانند: تورم مجرای خروج ادرار، تورم مثانه، سوزش و درد به هنگام ادرار و ترشحات روشن رنگ از آلت تناسلی همراه است. درمان این بیماری در مراحل ابتدایی بیماری به راحتی انجام می پذیرد، لیکن در صورت غفلت ممکن است مشکلات دیگری را برای فرد ایجاد نماید.