امواج گوشی میتواند باعث:
افزایش احتمال تومورمغزی آلزایمر و پارکینسون سردرد ، فراموشی، افسردگی اختلال خواب و داغی مغز میشوداثر موبايل بر گوش انسان در دراز مدت به صورت احساس اصوات اضافي تاييد شده است. عموما توافق هايي بر اين امر وجود دارد كه انرژي فركانس راديويي باعث انبساط بافت هاي مغز مي شود كه ناشي از تغييرات حرارت كوچك اما سريع بافت ها است.اين امر باعث ايجاد امواج فشاري مي شود كه از طريق جمجمه به گوش دروني فرستاده مي شود، جايي كه گيرنده هاي حساس صوتي در آن جا قرار دارند. به اين ترتيب، اثر حرارتي موبايل بر گوش انسان در دراز مدت و به صورت احساس اصوات وز وز، هيس هيس يا تق تق تاييد مي شود.
تاثير امواج تلفن همراه بر كودكان:
كودكان بيشتر در معرض خطر امواج تلفن همراه هستند. كودكان به علت سيستم عصبي در حال رشد و جذب انرژي بيشتر از ناحيه سر، بيشتر در معرض خطر امواج تلفن همراه هستند و بايد كودكان را از استفاده زياد از تلفن همراه برحذر داشت.
دلایل وجود خون در مدفوع:
1. مصرف بیش از اندازه شیر مادر: شیر مادر بیش از حد میتواند دستگاه گوارش نوزاد را ملتهب کند و خونریزی ایجاد کند. عدم تحمل لاکتوز عامل اصلی بروز این مشکل در نوزاد است.
2. عفونت: عفونتهای مختلفی میتوانند باعث بروز خون در مدفوع نوزاد شوند. بچهها مستعد ابتلا به عفونتهای مختلف هستند. برخی از باکتریها خون در مدفوع ایجاد میکنند. اسهال خونی همیشه باعث نگرانیهای زیادی میشود و نیاز است که پزشک، نوع عفونت را تشخیص دهد. در صورت وجود اسهال خونی یا احتمال وجود عفونت در بدن نوزاد بلافاصله به پزشک مراجعه کنید.
3. پاسخ آلرژیک: شیر و شیر خشک، هر دو حاوی پروتئینهای مختلف و موادی هستند که ممکن است باعث ایجاد پاسخ آلرژیک در دستگاه گوارش نوزاد شود. التهاب ناشی از مصرف این مواد ممکن است باعث ظهور خون در مدفوع شود. مادهی مخاطی نیز میتواند بههمراه مدفوع از بدن دفع شود.
4. زخم در سینهی مادر: تغذیه از شیر مادر معمولا باعث التهاب نوک سینهی مادر میشود و خراش و خونریزی ایجاد میکند. نوزاد در چنین شرایطی، ناخواسته این خون را میبلعد و در روند گوارشی، این خون به مدفوع میرسد. پزشک میتواند آزمایش سادهای انجام دهد تا تعیین کند که خون دفع شده برای مادر است یا برای نوزاد!
5. یبوست: چند بار در روز اجابت مزاج داشته باشند یا چندین روز هیچ اجابت مزاجی نداشته باشند. یبوست باعث سفت شدن مدفوع میشود و عبور آن در روده را سخت میکند. سپس، مدفوع در انتهای رودهی بزرگ کشیده میشود و خراش یا پارگی در سطح روده ایجاد میکند و بههمین سبب در مدفوع خون روشنی دیده میشود.
6. خراش مقعدی: مدفوع خشک یا قرار دادن نامناسب تبسنج رکتومی در مقعد میتواند باعث ایجاد خراش در مقعد شود. خون ناشی از این موضوع، کم و قرمز روشن است. این خون بههمراه مدفوع دفع میشود یا به تنهایی در پوشک نوزاد دیده میشود. انقباض در باسن معمولا ممکن است خراش کوچکی در سطح پوستی مقعد ایجاد کند. اصطلاح پزشکی این مشکل، فیشر نام دارد که معمولا طی یک یا دو روز بهبود مییابد.
7. دلایل دیگر: بیماری کولیت، نام تخصصی التهاب رودهی بزرگ است. این مشکل میتواند بهدلیل عفونت (ویروسی یا باکتریایی)، اختلالات مادرزادی متابولیسم و گوارش و کمآبی جدن بدن بروز کند و به ظهور خون در مدفوع منجر شود.
🔹 حس لامسه
حس لامسه، اولین حسی است که در او رشد می کند. از دومین ماه بارداری، نوزاد اولین احساسش را تجربه می کند. زمانی که او در محیط مایع قرار گرفته، تماسها و نوازشها را کاملا احساس می کند. در چهارمین ماه بارداری، انگشتهای کودک، حرکتها را حس می کنند و نوزاد نیاز دارد تا کم کم با مادرش ارتباط برقرار کند. به همین دلیل است که فشارها، نواز شها، ماساژها و تکانها، به او اطمینان می دهد و موجب لذت و شادابی او می شود
🔹 حس چشایی
حس چشایی ازهفته یازدهم بارداری ،این حس شروع به رشد می کند .نوزاد، روی زبانش همان اندام چشایی را که ما داریم، دارد. او از درون مایعی که داخل آن قرار گرفته ، طعم هر چیزی را که شما می خورید ،احساس می کند .در این زمان،نوزاد کاملا تفاوت مز ه ها را می داند و شیرینی ،شوری ،ترشی و تلخی را احساس می کند .از این گذشته ،او شیرینی را که بیشتر می تواند با مزه مایع، طعم خود را نشان دهد، بیشتر ترجیح می دهد .معمولا او از هر چیزی که طعم ترشی و تلخی داشته باشد ،متنفر است.
🔹 حس بویایی
از زمان تولد، به طور دقیق تر از زمانی که بند ناف بریده می شود، نوزاد شروع به نفس کشیدن می کند. او از قبل، به بوهای بد و خوب حساس است. اگر او را وادار به بوییدن عطر وانیل کنید، قیافه با نمک و راضی او را خواهید دید. این امتحان را با یک عدد تخم مرغ گندیده انجام دهید و اخم و نارضایتی او را ببینید.
بدون شک، بویی که نوزاد شما دوست دارد احساس کند، بوی شماست. او از شش روزگی قادر است بوی شما را که به او اطمینان و آرامش خاص می دهد، کاملا تشخیص دهد. همچنین وقتی می خواهید او را آرام کرده یا برای خوابیدن آماده اش کنید، به او روسری یا لباسی را که به تن داشته اید، بدهید.
🔹 حس بینایی
این حس، آخرین حسی است که در دوران بارداری شکل می گیرد. در زمان تولد، میدان دید نوزاد تا 30 سانتیمتر است. او از این فاصله بیشتر را به سختی می بیند. معمولا تفاوت بین روشنایی و تاریکی و اندازه ها را متوجه می شود. تقریبا نزدیک سه ماهگی، کودک شما نزدیکانش را تشخیص می دهد؛ پدربزرگ و مادربزرگ، برادر و خواهر و البته او، پدر و مادرش را خیلی بهتر و سریع تر از هر کسی می شناسد. حتما به او وسیله های رنگی گوناگون را نشان دهید تا روز به روز بهتر و بهتر رنگ ها و شکل ها را تشخیص دهد.
🔹 حس شنوایی
او زمانیکه در شکم شما بوده، صدای ضربان قلب شما را می شنیده است. پس از تولد، نوزاد شیرخوار تفاوت بین صداهای زیر و بم و صداهای مختلف را کاملا می فهمد. خیلی زود صدای شما و حتی صدای موسیقی را که شما در زمان بارداری گوش داده اید، تشخیص می دهد. او خیلی سریع نسبت به یک صدای ناهنجار مانند بوق، واکنش نشان می دهد. به محض اینکه یک صدای تازه می شنود، تکان می خورد و به همه چیزهایی که در اطرافش هستند، نگاه می کند. بعضی از صداها با یک ریتم مرتب و منظم به او آرامش می دهد و او را به خواب می برد.
نوزاد شما احتیاج دارد صداهای آشنای داخل خانه را که برای او علامت و نشانه است، بشنود. صدای آب به او اعلام می کند که وقت حمام رسیده است. صدای بشقاب ها برای او نشانه زمان غذا خوردن است. به همین راحتی صدای صحبت کردن شما، قدم زدنتان و همچنین صدای تلویزیون به او یادآوری می کند که تنها نیست.
همواره تشویق کودکان برای داشتن رژیم غذایی متعادل کار آسانی نبوده.در اینجا ده نکته برای کمک به کودکان در کسب عادات غذایی سالم، در سنین کم ارائه شده است.
1-خوردن صبحانه : خوردن صبحانه حتی به اندازه یک موز و یک لیوان شیر، به آغاز فعالیت بدن کمک میکند و حفظ انرژی مداوم را در کل روز آسان میسازد. اگر کودکتان عادت خوردن صبحانه را از همان سنین کم ،تجربه کند، این عادتها در دوران بزرگسالی با آنها خواهد ماند.
2-انتخاب میان وعدههای سالمتر : استفاده از چیپس و بیسکویت برای شما و فرزندانتان در زمانی که احساس گرسنگی میکنید کار آسانی است، اما این خوراکیها دارای مواد مغذی کم و پرکالری هستند. در عوض، سعی کنید در کمدهای خود خوراکیهای سالمتر، مانند میوه، ذرت بوداده، آجیلهای بدون نمک و ماست شیریننشده نگه دارید.
3-آب بنوشید: در وعدههای غذایی خود، آب را به عنوان نوشیدنی انتخاب کنید. از آبمیوه و نوشیدنیهای شیرین گهگاه استفاده کنید. درحالیکه آبمیوه دارای مواد مغذی ارزشمند بوده و به شما انرژی متمرکز برای افزایش فعالیتها و رشد را فراهم میآورد، کودکان در زمان تشنگی به جای نوشیدنیهای شیرینشده با شکر، باید آب بنوشند.
4-خودتان پرورش دهید : پرورش سبزیها و گیاهان در خانه میتواند راهی مفرح برای آموزش به کودکان باشد تا بدانند غذاها از کجا آمدهاند. آنها را تشویق کنید تا رژیم غذایی متنوعی داشته باشند. اگر کودکان، خود هویج و بروکلی را بکارند و بچینند، تمایل بیشتری به خوردن آنها خواهند داشت. اگر باغچهای ندارید، گلدانهای لب پنجره نیز کفایت میکنند.
5-باهم غذا بخورید : خوردن شام جلوی تلویزیون، خوردن عجولانه ناهار، و خوردن تنقلات، کاری وسوسهانگیز است. اگر کودکان خود را تشویق کنید تا وعدههای غذایی منظم را با شما دور میز بخورند، نهتنها منجر به کاهش خوردن تنقلات شده، بلکه مهارتهای اجتماعی ارزشمندی را به آنها آموزش میدهید.
6-در آشپزخانه خوش بگذرانید : اگر کودکان بدانند که چگونه آشپزی کنند، با اشتیاق بیشتری غذا میخورند. این کار را با دادن پیشبند و انجام وظایف کوچک در آشپزخانه به کاری جذاب و جالب تبدیل کنید. با بزرگتر شدن فرزندتان و کسب آمادگی بیشتر، به آنها اجازه دهید یکبار در هفته شام تهیه کنند. اگر فکر میکنید تصور حضور کودکان در آشپزخانه مساوی یک فاجعه است، چرا در تابستان آنها را در کلاسهای آشپزی نمیفرستید؟
7-بهآرامی غذا بخورید : آرام خوردن غذا، روشی عالی برای کنترل وزن در هر سنی است. به کودکان نشان دهید که حدود 20 دقیقه وقت میبرد تا پیام، از شکم به مغز برسد. به همان اندازه که دوست داریم فرزندانمان بهجای ساعتها، در چند دقیقه غذایشان را تمام کنند، مهم است که به آنها بیاموزیم که غذا را به آرامی و به درستی بجوند.
8-خلاق باشید : تمامی رنگهای پرطراوت میوهها و سبزیها برگرفته از حالتهای شیمیایی طبیعی گیاهان هستند که بر سلامتی بدن ما تأثیر میگذارند. رنگهای گوناگون تأثیرات متفاوتی دارند، بنابراین خوب است که هرروز رنگهای مختلف و متنوعی را در وعدههای غذایی استفاده کنیم. برای کودکان خود خوراکیهای رنگی از گیاهان و توتها یا سبزیهای خردشده به شکلهای جالب تهیه کنید تا خوشحالتر و هیجانزدهتر شوند.
9-بدانید کی از خوردن دست بکشید : اگرچه کودکان با توانایی دست کشیدن از خوردن در زمان سیری به دنیا میآیند، اغلب برای والدین قضاوت در این مورد که آیا کودکانشان غذاهای درست و کافی خوردهاند، کاری سخت است. به کودکان بیاموزید که به حرف شکمشان گوش دهند و از خود سئوالاتی در خصوص میزان و کیفیت غذا بپرسند، مانند “آیا سیر هستم؟” یا “اگر بیسکویت بیشتری بخورم، حالم به هم میخورد؟”. این کار به آنها این فرصت را میدهد تا توانایی خود را در خصوص حس سیری توسعه دهند.
10-تسلیم نشوید : تحقیقات به ما نشان داده است که اکثر نوزادان و کودکان باید هر چیزه جدیدی را 7 تا 10 بار تجربه کنند تا از آن خوششان بیاید. بنابراین از معرفی مزههای جدید یا بسیار عجیب و غریب به کودکان نترسید. روش خوب برای اینکه کودکان تنوع زیادی را در غذاهایشان داشته باشند، این است که به آنها بگویید مزه کردن چیزهای جدید علامت بزرگ شدن آنهاست یا آنها را به خرید ببرید و اجازه دهید غذایی جدید و سالم را به همراه چیزهای عادی که دوست دارند، انتخاب کنند تا در خانه میل کنند.
یک بیماری مهم و شایع میان کودکان است که به علت وارد شدن میکروب به مجاری ادرار ایجاد میشود.این بیماری میتواند باعث تخریب قسمتی از کلیه شده، یا باعث فشار خون بالا و نارسایی کلیه گردد، از این رو اهمیت زیادی دارد.7 درصد کودکان کوچکتر از دو سال که تب میکنند، به علت عفونت ادراری است. عفونت ادراری در پسران زیر یک سال و دختران زیر چهار سال شایعتر است. پسرانی که ختنه نشده باشند 4 تا 8 برابر پسرانی که ختنه شدهاند، دچار عفونت ادراری میشوند.جنسیت نیز در مورد این بیماری مهم است؛ به گونهای که عفونت ادراری میان دختران، حداقل 2 تا 4 برابر پسران است.
اولین و مهمترین گام در تشخیص عفونت ادراری، گرفتن نمونه ادراری به صورت استریل است. البته اگر نمونه در شرایط استریل گرفته نشود یا اگر در رساندن نمونه به آزمایشگاه بیش از یک ساعت تاخیر وجود داشته باشد، به اشتباه کشت مثبت شده و تشخیص عفونت ادراری داده میشود.
عوامل ژنتیکی نیز از جمله مواردی است که باید به آن توجه شود، چون اقوام درجه یک کودکانی که سابقه عفونت ادراری دارند، بیشتر در معرض ابتلا به عفونت ادراری هستند.عصبی بودن مثانه به این معنی که کارکرد مثانه با اختلال روبهرو شود، نگه داشتن زیاد ادرار، یبوست و برگشت ادرار از مثانه به حالب (میزنای) نیز از جمله مواردی هستند که کودک را مستعد ابتلا به عفونت ادراری خواهند کرد.علاوه بر این موارد، سوندگذاری طولانیمدت مثانه و هر گونه ناهنجاری سیستم ادراری مانند مثانه عصبی و دریچه خلفی مجرا نیز در ابتلا به عفونت ادراری مهم هستند.
علائم بیماری
در سنین نوزادی و زیر یک ماه، بیماری با علائمی به صورت تب یا کم شدن حرارت بدن، بیحالی، بیاشتهایی، تحریکپذیری، شلی، اسهال، کم شدن حجم ادرار، زردی و از بین رفتن واکنشهای نوزادی خودش را نشان میدهد.در سنین بالاتر این مشکل با نشانههایی مانند تب، بوی بد ادرار، سوزش، تکرر و بیاختیاری ادرار، ایجاد شبادراری، درد پهلوها و درد در ناحیه زیر شکم، قطع و وصل شدن جریان ادرار و بیقراری حین ادرار کردن در کودکان همراه است.
پیشگیری از عفونت ادراری
مصرف زیاد آب و تخلیه مثانه هر دو تا حداکثر هر سه ساعت یک بار، درمان یبوست، شستشوی دستگاه تناسلی از جلو به عقب، استفاده از لباسهای زیر نخی و گشاد و شستشو و تعویض مکرر آنها، عدم نشستن در وان یا لگن، درمان کرمک در صورت وجود، ختنه و استفاده از آنتیبیوتیک مناسب در آنهایی که برگشت ادراری یا انسداد یا مثانه عصبی دارند میتواند به پیشگیری از عفونت ادراری کمک کند.
به کمک برخی آزمایشها میتوان قبل از اینکه خیلی دیر شود بعضی از بیمار یها را شناسایی کرد.
– دوران نوزادی و شیرخوارگی ( ۰-۲سالگی)
دوران نوزادی از بدو تولد تا پایان یک ماهگی و دوران شیرخوارگی از پایان یک ماهگی تا ۲۴ ماهگی را شامل میشود.آزمایشهای ضروری در این دوران برای بررسی گروهی از بیمار یهای متابولیک در نوزادان (تعدادی از اختلالات سوخت و ساز مادرزادی)، اختلالات هورمونی و بیمار یهای خونی به کار میرود که در صورت تشخیص به موقع میتوان از بروز آنها جلوگیری کرد و یا در برخی موارد از شدت آنها کاست.مهم ترین این بیماریها و آزمایشهای ضروری مربوط به آنها عبارتند از:
کم کاری مادرزادی تیروئید (هیپوتیروئیدی مادرزادی)
حداقل باید آزمایش TSH انجام شود، اما برخی معتقدند که بهتر است مجموعه T3، T4 و T SHهمزمان انجام پذیرد.
فنیل کتونوری ( PKU )
با تعیین فنیل آلانین سرم و ادرار.
گالاکتوزومی و فروکتوزمی
با بررسی قندهای احیاء کننده در ادرار.
بیماری شربت افرا
با جستجوی اسیدهای آمینه خاص در ادرار.
بیماری فاویسم (حساسیت به باقلا، نفتالین وترکیبات مشابه و برخی داروها)
با اندازه گیری آنزیم مربوطه در خون نوزاد.
رشد مادرزادی بیش از حد قشر غدد فوق کلیوی
اهمیت این بیمار یها در این است که اگر به موقع تشخیص داده نشوند باعث بروز عوارض شدیدی از جمله عقب ماندگی ذهنی، صدمات جبران ناپذیر به دیگرا عضای بدن وبه ندرت مرگ میشوند.خوشبختانه امروزه با بهره گیری از تستهای آزمایشگاهی که به«تستهای غربالگری نوزادان » معروفند، تنها با گرفتن مقدار کمی خون از نوزاد میتوان این تستها را انجام داد. عموماً این آزمایشها در دو مرحله انجام میشوند.مرحله اول در ۲۴ ساعت نخست پس از تولد و مرحله دوم معمولاً دو هفته پس از تولد صورت میگیرد. در صورت مثبت شدن و تأیید آنها با انجام آزمایشهای تکمیلی دیگر، پزشک معالج با توصیه های غذایی و دارویی از بروز عوارض در نوزاد جلوگیری میکند.
– دوران کودکی ( ۲- ۱۲سال)
کودکان ۲- ۶ ساله
حداقل سالی یک بار باید کودک از نظر قد، وزن، بینایی و شنوایی تحت بررسی قرار گیرد. فشار خون کودک باید از ۳ سالگی به بعد تحت نظر متخصص کودکان کنترل شود. شمارش گلبو لهای خونی(CBC ) واندازه گیری هموگلوبین برای تعیین کم خونی در ۳ سالگی و نیز معاینه دندا نها در این سن توصیه میشود.
کودکان ۷- ۱۲ساله
در ۷، ۹ و ۱۲ سالگی اندازه گیری فشار خون، قد،وزن، و بررسی بینایی و شنوایی توصیه میشود.در صورتی که پزشک معالج کودک شما در بررسیهای خود به مورد خاصی برخورد کند برای او آزمایشهای تکمیلی دیگری را درخواست خواهد کرد
عوامل به وجود آورنده اسهال در کودکان متفاوت است میکروبها، ویروس ها، اختلال در جذب روده و عدم تحمل کودک نسبت به شیر گاو می تواند موجب اسهال شود.کودکانی که با شیر مادر تغذیه می شوند تا حد زیادی از اسهال ناشی از عوامل میکروبی و ویروسی در امان هستند و اگر به اسهال مبتلا شوند زودتر از کودکانی که با شیر خشک تغذیه می شوند بهبود می یابند.
شیر مادر بهترین غذا برای کودکان زیر 2 سال است زیرا مواد موجود در آن برای اصلاح اسهال و درمان کودک مفید است.
حدود 20 سال پیش کودکان بر اثر اسهال از بین میرفتند و مرگ ناشی از اسهال در کودکان زیر 5 سال زیاد بود اکنون این تعداد کم شده است و علت آن آشنایی مادران با بروز، پیشگیری و درمان اسهال است.
پیشگیری از اسهال با شیر مادر
تغذیه با شیر مادر میتواند تا حد زیادی از بروز اسهال در کودکان پیشگیری کند. همچنین برای پیشگیری از بروز اسهال در کودکانی که از شیر مادر محرومند باید مواردی را رعایت کرد و آگاهی لازم را به مادران داد.
برخی مادران از آب غیربهداشتی برای تهیه شیر خشک استفاده میکنند در حالیکه توصیه میشود حتی اگر آب تصفیه شده با دستگاههای تصفیه خانگی وجود دارد از آب جوشیده و سرد شده برای تهیه شیر خشک استفاده شود.
همچنین شستن شیشه شیر پس از هر بار استفاده برای جلوگیری از آلودگی آن و پیشگیری از اسهال لازم است. از طرفی برخی مادران بر اثر ناآگاهی یا به طور عمدی تعداد پیمانههای شیرخشک را زیادتر از حد معمول در نظر میگیرند این در حالی است که برای هر پیمانه 30 سیسی آب لازم است یعنی 4 پیمانه شیرخشک 120 سیسی آب لازم دارد و چنانچه 5 پیمانه شیرخشک یا بیشتر در 120 سیسی آب ریخته شود غلظت آن بیشتر از حد معمول میشود و برای کودک ضرر دارد.
همچنین کاهش غلظت شیرخشک با در نظر گرفتن پیمانههای کمتر نیز موجب سوء تغذیه و کاهش وزن کودک میشود.
شیرخوار ممکن است بین ۴ تا ۱۰ بار در روز ادرار کند. اگر کودک بیمار یا تب دار یا هوا بیش از حد گرم باشد، دفع ادرار ممکن است به نصف میزان طبیعی برسد. این کار نباید دردناک باشد.
اگر هر علامتی نشان دهنده ناراحتی کودک هنگام ادرار مشاهده کردید به متخصص کودکان مراجعه کنید چون ممکن است نشانه عفونت یا سایر مشکلات دستگاه ادراری باشد.
در شیرخوار سالم، ادرار به رنگ زرد کمرنگ تا پررنگ است. هر چه ادرار تیره تر باشد، غلظت آن بیشتر است و این حالت وقتی کودک مایعات کمتری خورده باشد، دیده می شود. گاهی پوشک رنگ صورتی به خود می گیرد که ممکن است با خون اشتباه شود در حالی که به دلیل غلظت بیش از حد ادرار است. تا زمانی که نوزاد حداقل ۴ بار در روز ادرار می کند، جای نگرانی نیست ولی اگر صورتی بودن رنگ ادرار ادامه پیدا کرد، با متخصص اطفال مشورت کنید.
حمام کردن نوزاد میتواند یکی از لذتبخشترین دوران زندگیتان باشد که با کودک خود بازی کرده، آواز خوانده و از رشد او لذت ببرید. اما درعینحال میتواند خطرناک نیز باشد زیرا بچه خیس بهراحتی از دستتان سر میخورد. در اینجا ۵ نکته برای مراقبت از فرزندتان را در اختیارتان قرار میدهیم.
۱. باید بر همهچیز نظارت داشته باشید
متخصصین کودک معتقدند در حین حمام کردن کودک باید بر همهچیز نظارت داشته باشید و این یک باید است. در حقیقت هر جا که آب وجود داشته باشد باید مراقب فرزندتان باشید. زیرا یک نوزاد در عرض چند ثانیه در عمق چند سانتیمتری آب غرق میشود و این اتفاق هم معمولاً بیصدا است. همچنین یک بزرگتر باید همیشه مراقب باشد. نوزاد یا کودک خود را به خواهر و برادرانش نسپارید.
۲. تمام چیزهایی که نیاز دارید را در کنارتان قرار دهید
باید از قبل آماده باشید. از لوازمی که نیاز دارید یک لیست تهیه نموده و آنها را در کنار خود قرار دهید. این لوازم عبارتاند از حوله، صابون، شامپو، پوشک و لباس نوزاد. حتی اگر چند ثانیه به آن سوی حمام بروید تا وسیلهای بردارید ممکن است اتفاقی رخ دهد. اگر بنا به هر دلیلی نیاز باشد که فضا را ترک کنید کودک را با خود ببرید.
۳. دما را بررسی کنید
وان را پر از آب کرده و پیش از قرار دادن نوزاد در آن دما را بررسی کنید. یادتان باشد که پوست نوزاد حساستر است و زودتر میسوزد. آب باید ولرم باشد. آب را با دست پخش کرده تا دمای آن کاهش یابد. همچنین با مچ دست، آرنج یا ساعد خود دمای آب را بررسی کنید. با شیر آب دما را کموزیاد کنید تا از سوزاندن نوزادتان جلوگیری شود.
۴. امنیت بیشتری ایجاد کنید
میتوانید با استفاده از محصولات ضدضربه شیر آب و قسمتهای تیز وان را بپوشانید تا اگر کودکتان تکان خورد بدنش با شیر آب یا قسمتهای تیز وان برخورد نکند.
۵. اطراف را خشک نگه دارید
در حین حمام کردن کودک ممکن است به محیط اطراف هم آب بپاشد. بنابراین با قرار دادن حوله و کفپوش اطراف را خشک نگه دارید زیرا ممکن است سر بخورید و کودکتان هم به همراه شما سر بخورد.
🔹بعد از تولد و قبل از مرخص شدن از بیمارستان:
واکسن ب ث ژ (BCG)
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
واکسن تزریقی هپاتیت B
🔹2 ماهگی:
واکسن پنج گانه تزریقی
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
🔹4 ماهگی:
واکسن پنج گانه
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
واکسن تزریقی فلج اطفال
🔹6 ماهگی:
واکسن پنج گانه تزریقی
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
🔹12 ماهگی:
واکسن تزریقی سرخک، سرخچه و اوریون (MMR)
🔹18 ماهگی:
واکسن سه گانه، واکسن MMR
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
🔹4 تا 6 سالگی:
واکسن سه گانه تزریقی دیفتری، کزاز و سیاه سرفه (DTaP)
واکسن خوراکی فلج اطفال (OPV)
درد گاز در نوزادان در سه ماه اول زندگی شایع است، زیرا روده های آنها در حال بالغ شدن است. همچنین این مشکل بین سنین 6 تا 12 ماه معمول است، زمانی که نوزاد برای اولین بار غذاهای متفاوتی را امتحان می کند.
درمان نفخ شکم نوزاد:
1- شکم نوزاد را ماساژ دهید
2- حالت قرار گیری نوزاد را تغییر دهید
3- تکان دادن را امتحان کنید
4- پیش از استفاده از هر گونه قرصی با پزشک مشورت کنید
5- نوزاد را حمام کنید
6- در هنگام شیر دادن به نوزاد او را در حالتی مناسب بغل کنید
7- به نوزاد اجازه دهید انتهای شیر خوردن آروغ بزند
8- راه های شیر دادن با شیشه شیر را ارزیابی کنید
9- با پزشک نوزاد صحبت کنید شاید نوزاد به شیر گاو موجود در شیر خشک حساسیت دارد
10- با پزشک صحبت کنید شاید نوزاد به ماده ای داخل شیر شما حساسیت دارد
11- حرکت دوچرخه را انجام دهید
12- اجتناب از تغذیه در هنگام عصبانیت
دندان در آوردن وقتی اتفاق میافتد که اولین دندان نوزاد شروع به شکافتن لثه میکند. این اتفاق معمولا بین 6 تا 12 ماهگی رخ میدهد.
عموما دو دندان جلویی از فک پایین، اولین دندانهایی است که میرویند و در ادامه بقیه دندانهای جلویی از لثه بیرون میآیند. به دنبال این روند، بیشتر بچهها دندانهای آسیاب در میآورند و دندانهای نیش آخر از همه میرویند.
در سن 3 سالگی، بچهها معمولا 20 دانه دندان دارند. از آنجا که دندان در آوردن بچهها طی زمانی طولانی اتفاق میافتد، والدین معمولا علائم زیادی را به دندان در آوردن ارتباط میدهند. اما این احتمال بسیار بیشتر است که آن علائم به علتهای دیگری مثل عفونت ایجاد شده باشند.
مسلما اینکه بدانید کدام علائم مربوط به دندان در آوردن است و کدام ارتباطی ندارد، رفع مشکل کودک هم برایتان سادهتر خواهد شد.
از جمله نشانههای دندان در آوردن میتوان به جویدن اشیا، گریه کردن بیش از همیشه، کمی سخت به خواب رفتن، ترشح بزاق کمی بیشتر از همیشه، نق نق کردن و بهانه گرفتن، از دست دادن اشتها، قرمز، دردناک، نازک شدن و ورم کردن لثهها و همینطور مقدار کمی افزایش دمای بدن (نه بالای 38 درجه سانتیگراد).
محققان احتمال میدهند که نشانههای دندان در آوردن با ظاهر شدن دندانهای جلو به حداکثر خود میرسد که حدودا بین 6 تا 16 ماهگی میرویند. اما با بزرگتر شدن بچهها، انتظار میرود علائم کمتر و ملایمتری موقع رویش دندانهای جدید تجربه کنند.
دندان در آوردن معمولا باعث این علائم نمیشود:
- یبوست
- سرفه
- اسهال
- تب بالا
- افزایش دفعات دفع
- راش پوستی
- خودداری از نوشیدن مایعات
- استفراغ
پزشکان بهطور خلاصه فواید ختنه را 5 مورد زیر می دانند:
1) شانس ابتلا به عفونت ادراری در اولین سال زندگی در یک نوزاد پسر ختنهشده حدود 1 در 1000 و در نوزادانی که ختنه نشدهاند، 1 در 100 است.
2) ختنه، خطر سرطان آلت تناسلی را که در مردان شایع هم نیست، کاهش میدهد.
3) با ختنه، خطر ابتلا به عفونتهای قابل انتقال جنسی مانند ایدز کاهش مییابد و از عفونت پوست آلت پیشگیری میشود.
4) با ختنه میتوان از فیموزیس، بیماریای که مردان ختنه نشده به آن مبتلا میشوند، پیشگیری کرد.
5) ختنه از سرطان دهانه رحم در همسر مردان پیشگیری میکند.
بهترین زمان برای ختنه چه زمانی است؟
زمان دقیقی برای انجام ختنه وجود ندارد، اما میگویند اگر ختنه بعد از تولد یا در ماههای اول تولد انجام شود، به بیهوشی عمومی نیاز نیست و با بیحسی موضعی انجام میگیرد. اگر ختنه در ماههای اول تولد انجام نشود، علاوه بر اینکه باید کودک را بیهوش کرد، هزینهای اضافهای به خانواده تحمیل میشود و اثر بد روانی نیز روی کودک میگذارد. کودک بهخصوص از 2 تا 3 سالگی، به حفظ آلتتناسلی خود حساسیت دارد و چه بسا ختنه را تنبیه پدر و مادر تصور کند و این تصور او را آزرده میکند. این عمل میتواند در بیمارستان قبل از اینکه مادر و کودک ترخیص شوند انجام شود.
باید توجه داشت که نوزاد هنگام ختنه سلامت کامل داشته باشد و حداقل یک بار بعد از تولد ادرار کرده باشد و یک ساعت قبل از ختنه چیزی نخورده باشد.
چه مراقبتهایی بعد از ختنه لازم است و چه توصیههایی به والدین کودک دارید؟
بعد از انجام ختنه باندی آغشته به ژل وازلین یا کرم تتراسیکلین روی سر آلت قرار داده میشود. در بسیاری موارد، پوست در مدت 7 تا 10 روز بهبود مییابد. قبل از ختنه، باید به والدین اطلاعاتی در مورد مراقبتهای بعد از ختنه داد. آنها باید بدانند که اندکی ورم و قرمزی طبیعی است. باید انتظار مشاهده کمی خون هم در پوشک داشت، اما اگر بیش از یکچهارم پوشک نوزاد خونی بود، حتما باید پزشک را مطلع کرد.
12 ساعت اول بعد از این عمل، پماد وازلین یا کرم تتراسیکلین باید در اطراف زخم حداقل برای پنج روز مالیده شود تا از چسبندگی آلت به پنیس جلوگیری شود. پوشک را بعد از هر بار ادرار و مدفوع تعویض کنید تا از عفونت پیشگیری شود.