او اگر این ماه را پشت سر بگذارد، یک سالگیاش پر میشود. شما و کودکتان در این مدت چنان شیفته و دلبسته هم شدهاید که دوری هم را برای یک لحظه هم نمیتوانید تحمل کنید. باورکردنی نیست این بچه نحیف و غرغرو حالا آنقدر بزرگ شده که میخواهد خیلی از مسائل را به شما تفهمیم کند او از حالا به دنبال استقلال است.
هفته اول
حال و اوضاع او این روزها مثل ضرب المثل «با دست پس میزنه و با پا پیش میکشه» شده است.خوب او هم میخواهد مستقل شود و هم اینکه توجه شما را از دست ندهد. بنابراین راههای مختلفی را امتحان میکند تا شما به او توجه کنید در عین حال ممکن است خودش را بیتفاوت هم نشان دهد. او تلاش میکند تا کلمات را ادا کند. برخی از کودکان ممکن است در این سن حدود 10 کلمه بگویند و برخی دیگر همچنان اصوات نامفهوم را تکرار کنند.
او اکنون شما را مرجع بزرگی برای انجام دادن یا ندادن کارها میداند. بنابراین گاهی برای دست زدن به برخی از اشیا ابتدا به شما نگاه میکند تا واکنش شما را در این باره بداند. حتی گاهی وقتی دیگران به او چیزی تعارف میکنند یا از او چیزی میخواهند ممکن است او باز به شما نگاه کند و منتظر عکس العمل شما بماند. او پیش از این به شما اعتماد کرده و در این زمینه هم کار را به شما واگذار میکند، اما در این میان کودکانی هم هستند که معمولا میخواهند استقلال خود را به رخ شما بکشند بنابراین از شما اجازه نمیگیرند.
هفته دوم
فکر نکنید او توانایی به خاطر سپردن ندارد یا اینکه نمیتواند برخی از وقایع را به ذهنش انبار کند. کاملا در اشتباه هستید. برخی از کودکان خیلی از جزئیات یک سالگی خود را به یاد میآوردند و برای دیگران تعریف میکنند این مسئله به ویژه برای بچههای باهوش بیشتر اتفاق میافتد او طی ماهها جزئیات بیشتری از مسائل را در ذهن به خاطر میسپارد. بنابراین حواستان باشد که ممکن است کودکان حوادث تلخ را در حافظه خود ذخیره کنند و همین در آینده مشکلات روحی را برای آنها ایجاد کند.
هفته سوم
احتمالا میخواهید اولین سالگرد حضور او را در زندگیتان جشن بگیرید. او شادی و شور شما را برای این کار درک میکند، اما ممکن است برخی از کودکان واکنش خاصی از خود نشان ندهد یا برخی از آنها در روز تولدشان بدقلقی کند و بخواهد کارهایی را که دوست دارد انجام دهد. از این وضعیت ناراحت نشوید. حتما بداخلاقیهای او دلیل خاصی دارد.
کودک شما از 8 تا 12 ماهگی از پرتاب کردن اشیا لذت میبرد او این کار را انجام میدهد تا بفهمد اسباب بازی یا شیئی که در دست دارد کجا میافتند. بنابراین در این سن باید وسایل نشکن را در اختیار او قرار دهید. اما طی همین ماهها دوست دارد اسباب بازیهایش را هول بدهد و این کار احساس ایمنی به او میدهد. بنابراین احتمالا به اسباببازی چرخدار علاقه نشان میدهد.
او قبلا از هر دو دستش برای گرفتن اشیا کمک میگرفت، اما حالا از هر یک از دستهایش برای گرفتن اشیا مختلف استفاده میکند.
هفته چهارم
فاصله بین 12 تا 18 ماهگی برای بیشتر کودکان سن راه افتادن است و این دوره را متخصصان دوره حساس مینامند. دوره حساس به سنینی اطلاق میشود که کودک برای فراگیری چیزهای تازه آمادگی بیشتری دارد. برای فراگیری هرچیزی از جمله رنگها، زبان، راه رفتن دوره حساسی وجود دارد.
در این دوران حساس تشویق کودک حیاتی است زیرا ممکن است او ناامید و دلسرد شود. کودک در یک سالگی اولین کلماتش را میگوید منتها تا 6 ماه آینده ممکن است پیشرفت چندانی نداشته باشد. چرا که همه تمرکزش را روی راه رفتن گذاشته است. او برای آنکه مفاهیم را به دیگران بفهماند از همان چند کلمهای که یاد گرفته با کمک زبان اشاره بهره می گیرد.
نکته ماه
کودک شما در این ماه باید وزنی معادل 8 کیلو و 800 گرم باشد. او روزانه باید در حدود 6 گرم وزن اضافه کند.
این را باید بدانید که در این ماه باید واکسن ام.ام.آر(MMR) را به کودک بزنید. این واکسن مخلوطی از واکسن سرخک، سرخچه و اریون است. تزریق آن در 12 ماهگی و قبل از ورود به مدرسه است. تزرق این واکسن اغلب بدون درد و ناراحتی است و استحمام پس از آن آزاد بوده و پرهیز غذایی ندارد.
او از 6 تا 8 ماهگی در حدود 6 تا 8 دندان خواهد داشت و از 12 تا 18 ماهگی 12 دندان دارد.