مسئول فنی : دکتر فاطمه سرمدی
متخصص آسیب شناسی تشخیصی و بالینی

آزمایشگاه پاتوبیولوژی مهراد

انجام کلیه آزمایش های تخصصی و فوق تخصصی

" وقتی می توان بهترین بود، خوب بودن کافی نیست "

اراک، خ شهید بهشتی، چهار راه هلال احمر، ساختمان غدیر

علل بروز مشکل کم وزنی در هنگام تولد نوزادان

انجام زایمان زودرس توسط مادران باردار:

نوزادانی که قبل از هفته 37 از دوران بارداری (زودرس) متولد می شوند، نوزادان کم وزنی خواهند بود، زیرا نوزاد در هفته های آخر دوران بارداری نسبت به هفته های قبل، وزن بیشتری را به دست می آورد. به همین علت، نوزادانی که به صورت زودرس به دنیا می آیند، زمان کمتری برای رشد و توسعه در رحم مادر داشته و با وزن کم متولد خواهند شد.

محدودیت رشد داخل رحمی (IUGR) نوزاد در دوران بارداری مادر:

نوزادان متولدشده با محدودیت رشد داخل رحمی معمولا کوچک تر از سایر نوزادان بوده و سن حاملگی مادر این نوزادان نیز کم است (البته وزن کم نوزاد تنها در 10 درصد بارداری ها به سن حاملگی مادر بستگی دارد). نوزادنی که به طور کامل و در موعد مقرر زایمان به دنیا می آیند، باز هم ممکن است دارای وزن کم در هنگام تولد باشند، که بروز این مشکل هم به شیوه نادرست زندگی مادر یا عوامل ژنتیکی بستگی داشته باشد . IUGR دو نوع بوده و عبارتند از:
• IUGR نامتقارن زمانی در یک نوزاد اتفاق می افتد که مادر از BP بالا یا سوء تغذیه شدید در طول دوران بارداری خود رنج ببرد.
• IUGR متقارن به علت بروز عفونت های داخل رحمی، ناهنجاری های کروموزومی و وجود عوامل دیگر در سبک زندگی مادر مانند سوءمصرف الکل رخ می دهد. در چنین شرایطی، جنین در دوران بارداری رشد نسبتا کندی داشته و با وزن کمتر از اندازه متوسط متولد خواهد شد. البته، وجود مسائل و مشکلات بهداشتی در طول زندگی مادر قبل از باردار شدن هم در بدن آن ها باقی مانده و می تواند رشد جنین داخل رحم را به تاخیر اندازد.

حاملگی های چندقلویی در زنان باردار:

اگر مادری در دوران حاملگی خود بیش از یک جنین را در داخل رحمش داشته باشد: وزن فردی هر نوزاد کمتر از 2500 گرم خواهد بود. بروز حالت ذکرشده به این دلیل است که نوزادان متعدد برای دریافت مواد مغذی با هم رقابت کرده و در نتیجه باعث بروز کشش رحم و ایجاد فشار بیش از حد در بدن مادر خود می شوند.

4. فشار خون بالا در مادران باردار:

اگر مادری در دوران حاملگی خود BP بالایی داشته باشد، این جریان خون از طریق جفت به جنین داخل رحم منتقل شده و باعث بروز مشکل کاهش وزن نوزاد در هنگام تولد خواهد شد.

مصرف مواد مخدر توسط مادر حامله:

مصرف نیکوتین، برخی داروها یا الکل در دوران بارداری بر روند رشد کودک داخل رحم تأثیر گذاشته و میزان توسعه وزن او را به شدت کاهش می دهد. در واقع، مواد شیمیایی مضر نیکوتین، برخی داروها یا الکل توسط جفت وارد بدن نوزاد شده و اکسیژن لازم برای رشد نوزاد را کاهش می دهد. این فرایند نیز به طور مستقیم رشد و تکامل نوزاد را مهار خواهد نمود.

وجود مسائل Placental در طی دوران بارداری:

اگر مادر بارداری قبلا با مشکلات مربوط به جفت مواجه بوده و یا قبلا عمل جراحی بر روی رحم خود انجام داده باشد(مقطعی از رحم او طی عمل جراحی برداشته شده باشد) و یا مادر مبتلا به بیماری پره اکلامپسی (عوارض بارداری مانند فشار خون بالا و آسیب دیدن کلیه) باشد، بر روند رسیدن جریان خون و مواد مغذی به جنین تاثیر گذاشته و منجر به تولد نوزاد با وزن کم در هنگام تولد خواهد شد.

وجود اختلالات رحمی در مادران باردار:

به عنوان یک مادر حامله در نظر داشته باشید که وجود اختلالات فیبروئیدی در رحم زنان می تواند رشد نوزاد درون رحم را محدود کرده و باعث تولد نوزاد با وزن بسیار کم شود.

مبتلا شدن مادر حامله به بیماری دیابت دوران بارداری:

همانطور که می دانید مبتلا شدن مادر به بیماری دیابت دوران بارداری، تولد نوزاد با وزن بسیار بالا را به همراه خواهد داشت. اما در بعضی موارد هم ممکن است سبب زایمان زودرس در مادر شده و وزن نوزاد را تحت تاثیر قرار دهد.

بروز ناهنجاری های دهانه رحم در مادران حامله:

وجود ناهنجاری های دهانه رحم در زنان باردار می تواند زایمان زودرس را به دنبال داشته باشد، زیرا با تحریک دهانه رحم، آن را تحت فشار قرار داده و باعث باز شدن قبل از موعد مقرر عضلات این قسمت از بدن می شود.

عفونت هایی که در دوران بارداری در بدن مادران ایجاد می شوند:

این گفته پزشکان کاملا معمول است که همه زنان باید در طول دوران حاملگی، با مراقبت بیش از حد، خود را در مقابل ابتلا به انواع عوارض و بیماری ها محافظت کنند! زیرا بیمار شدن مادر باردار و مصرف داروهای مختلف برای درمان این افراد می تواند تاثیر قابل توجهی بر روی وزن نوزاد داشته و آن را به شدت کاهش دهد.

سابقه پزشکی مادران حامله در بارداری های گذشته:

اگر مادری در گذشته سابقه انجام زایمان زودرس یا زایمان قبل از موعد مقرر را داشته باشد، شانس او در انجام زایمان زودرس فعلی هم بالا بوده و باعث تولد نوزاد او با وزن کم خواهد شد.

رژیم غذایی نامناسب مادران باردار:

جنین برای رشد مناسب نیاز به مواد مغذی کافی دارد و مواد غذایی مصرفی مادر در دوران بارداری نقش برجسته ای را در روند رشد او بازی می کند. با این حال، مادرانی که نوزادانی با وزن کم به دنیا آورده اند، نباید زیاد نگران شوند! چون می توانند با پرورش دقیق و تغذیه نوزاد با شیر مادر این مشکل را جبران کنند.

اشتراک گذاری پست :

نمایش پست های بیشتر :