مسئول فنی : دکتر فاطمه سرمدی
متخصص آسیب شناسی تشخیصی و بالینی

آزمایشگاه پاتوبیولوژی مهراد

انجام کلیه آزمایش های تخصصی و فوق تخصصی

" وقتی می توان بهترین بود، خوب بودن کافی نیست "

اراک، خ شهید بهشتی، چهار راه هلال احمر، ساختمان غدیر

سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) چیست

یکی از شایع ترین اختلال هورمونی در میان زنان به شمار می آید. به طوری که این مشکل در حدود 10% از خانم های در سنین باروری رخ می دهد. مهمترین مشخصه این اختلال وجود تخمدان های بزرگ محتوی تعداد زیادی کیست کوچک است که در لایه بیرونی هر تخمدان قرار گرفته است. در این سندرم سطح هورمونهاي زنانه (نظیراستروژن، پروژسترون، LH وFSH) دچار عدم تعادل شده و باعث افزايش هورمونهاي مردانه (آندروژنها) وهورمون انسولین می گردد.

نشانه های ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک:

– بی نظمی و کاهش سیکل های قاعدگی

– مشکلات ناباروری

– موهای زائد (هيرسوتيسم)در صورت، سينه وشکم

– طاسی یا کم پشت شدن موهای سر با الگوی مردانه

– آکنه (جوش صورت)، پوست چرب يا شوره ی سر

– چاقی یا اضافه وزن

مشکلات ناشی از سندرم تخمدان پلی کیستیک :

ناباروری:  زنان مبتلا به PCOS به دلیل کمبود تخمک گذاری، معمولا در باردار شدن با مشکل روبرو هستند.

دیابت: اختلال عدم تحمل گلوکز، مقاومت به انسولین و افزايش قند خون می تواند در تقریباً یک سوم زنان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک با وزن طبيعي و اضافه وزن رخ دهد. خطر ابتلا به دیابت نوع دوم در زنان مبتلا به PCOS به مراتب بالاتر است.

بیماری های قلبی: خانم های چاقی که مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک هستند و تواماً مقاومت به انسولین دارند در خطر بيشتر ابتلا به بیماری تنگ شدن عروق کرونر قلب هستند.

بيماري وقفه تنفسي در خواب (آپنه):در افراد مبتلا به این اختلال زمانهاي کوتاه توقف تنفسي حین خواب وجود دارد. ابتلا به مشکل موجب خستگی و خواب هنگام روز، افزایش ریسک بیماری های قلبی و خصوصاً فشار خون بالا می شود.

علت ایجاد سندرم تخمدان پلی کیستیک :

درتخمدان ها بخشهايی به نام فوليکول وجود دارد. طی یک سیکل قاعدگی فوليکول ترکیده شده وتخمک بلوغ یافته از آن آزاد مي شود. جهت بارور شدن (لقاح) تخمک آزاد شده در لوله های تخمک بر (فالوپ) حرکت می کند.در خانم ها مبتلا به PCOS فوليکول های نارسيده بهم می پيوندند و توده های بزرگتر(کيست)می سازند.از طرف دیگر تخمک های به بلوغ رسیده موجود در فوليکول ها نمی توانند از فوليکول آزاد شود.آزاد نشدن تخمک باعث ناباروری می شود.

تشخیص آن بر اساس علائم باليني و سونوگرافی می باشد.آزمایش خون برای بارداری و آزمايشات هورموني(هورمون پرولاکتین، هورمون تحریک کننده تیروئید(TSH)وهورمون تحریک کننده فولیکول (FSH))نیزتوصیه می شود. وجود علايمي مانند نامنظم بودن سیکل قاعدگی،موی زائد،جوش صورت وریزش مو با الگوی مردانه ازجمله معیارهای تشخیص سندرم تخمدان پلی کیستیک محسوب می شود.

اشتراک گذاری پست :

نمایش پست های بیشتر :